somalia.blogg.se

sociala media

Publicerad 2012-10-21 18:34:34 i Allmänt,

Den 20-21 september 2012 dödades fyra stycken journalister inom 24 timmar. Somalias journalister har spelat en stor roll för att utreda och rapportera mord och överfall sedan konflikten blev värre 2007. Det är farligt att vara journalist i Somalia där det inte alls råder någon pressfrihet som vi har här i Sverige.

Det jag tror blir ett svårt problem med att journalister inte har friheten att skriva det som faktiskt händer, att upplysa omvärlden, är att Somalias invånare själva har ju ingen stor makt alls. De har för lite friheter för att kunna förändra något inom landet så egentligen är det kanske inte dom man behöver nå ut till, utan världen runt omkring, länderna runt omkring. Men kan inte journalisterna ens nå ut till sitt eget folk utan risk att bli mördade av framför allt Al Shabaab blir det kanske svårare för omvärlden att bli upplysta om vad som händer i landet. Därför borde grupper som är extra utsatta kanske erbjudas extra skydd, som till exempel journalister som faktiskt är väldigt viktiga för att nyheter i ett land som ska kunna spridas. Vilket som sagt också är väldigt viktigt för att både invånarna i landet och andra länder ska kunna se och veta vad som faktiskt händer och vara säkra på att det de läser är sant, och inte någon manipulerad sanning som har skrivits utav rädsla. För läser man en manipulerad sanning, eller inte får läsa sanningen alls och även tror på det så påverkar ju det ens egna tankar, och även de blir manipulerade. Det är viktigt att både människorna i Somalia och i världen vet vad som händer, för att kunna göra något åt det. Detta kan kopplas till den arabiska våren, som sattes igång av att många arabländer(?)
präglades av stor arbetslöshet, utbredd korruption och ständigt övervåld av polis och säkerhetsstyrkor. Människor började protestera och demonstrera för de ville ha en förändring, de ville få demokrati. Det som dock var annorlunda med just de här proteströrelserna och demonstrationerna var att det inte bara var i ett land, utan den spreds i en hel region på grunda av just sociala medier. Det är ett exempel på hur viktigt media faktiskt är för att att sprida nyheter.

Det råder inga tvivel om att att Somalia har brist på både säkerhet och mänskliga rättigheter som till exempel yttrandefrihet. Det svåra är att det hänger ihop så mycket, det blir som en ond cirkel. Hur ska man få säkerhet utan yttrandefrihet? Hur ska man få yttrandefrihet utan säkerhet? För att förändra något måste man ju få göra sin röst hörd, annars är det i princip omöjligt att sprida ett budskap för att skapa förändring. Men finns det ingen säkerhet, som i Somalia, kan man inte göra sin röst hörd utan att riskera hårda konsekvenser som till och med kan vara ens dödsdom. Då är det kanske inte heller så många som vill göra det. Man behöver båda faktorerna för att ha båda faktorerna, vilket gör det hela väldigt svårt.

Frågan är då vad det är som förhindrar dessa friheter och denna säkerheten, Somalia har ju e ny regering nu vilket har gjort många somalier hoppfulla och som säkert kommer kunna bidra med mycket, för trots att det inte var ett fritt val var det en FN-styrd process för att i framtiden kunna ha demokratiska fria val. Men Al Shabaab är kvar och de verkar vara det största hotet och för att ta bort hotet mot invånarna som ständigt finns där är den bästa vägen att gå egentligen att få bort Al Shabaab, frågan är då hur man ska få bort en så stor och mäktig rörelse. Om de närliggande länderna försöker hjälpa Somalia riskerar de ju sin egen säkerhet, Kenya hade till exempel sagt att om situation blir så allvarlig att hela regionens säkerhet riskeras så kommer de inte vara passiva, men då hotar Al Shabaab Kenya istället och säger att de kommer anfalla och förstöra de högsta byggnaderna i Nairobi, Kenyas huvudstad. Ska man då nu ut till andra organisationer som till exempel FN för att få hjälp, frågan är då om det måste lösas med krig? Att förgöra dom?

Med en ny regering ser Somalias framtid ljusare ut, men det lär ta ett långt tag innan Somalia kan bli ett säkert demokratiskt land att leva i.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela