somalia.blogg.se

sociala media

Publicerad 2012-10-21 18:34:34 i Allmänt,

Den 20-21 september 2012 dödades fyra stycken journalister inom 24 timmar. Somalias journalister har spelat en stor roll för att utreda och rapportera mord och överfall sedan konflikten blev värre 2007. Det är farligt att vara journalist i Somalia där det inte alls råder någon pressfrihet som vi har här i Sverige.

Det jag tror blir ett svårt problem med att journalister inte har friheten att skriva det som faktiskt händer, att upplysa omvärlden, är att Somalias invånare själva har ju ingen stor makt alls. De har för lite friheter för att kunna förändra något inom landet så egentligen är det kanske inte dom man behöver nå ut till, utan världen runt omkring, länderna runt omkring. Men kan inte journalisterna ens nå ut till sitt eget folk utan risk att bli mördade av framför allt Al Shabaab blir det kanske svårare för omvärlden att bli upplysta om vad som händer i landet. Därför borde grupper som är extra utsatta kanske erbjudas extra skydd, som till exempel journalister som faktiskt är väldigt viktiga för att nyheter i ett land som ska kunna spridas. Vilket som sagt också är väldigt viktigt för att både invånarna i landet och andra länder ska kunna se och veta vad som faktiskt händer och vara säkra på att det de läser är sant, och inte någon manipulerad sanning som har skrivits utav rädsla. För läser man en manipulerad sanning, eller inte får läsa sanningen alls och även tror på det så påverkar ju det ens egna tankar, och även de blir manipulerade. Det är viktigt att både människorna i Somalia och i världen vet vad som händer, för att kunna göra något åt det. Detta kan kopplas till den arabiska våren, som sattes igång av att många arabländer(?)
präglades av stor arbetslöshet, utbredd korruption och ständigt övervåld av polis och säkerhetsstyrkor. Människor började protestera och demonstrera för de ville ha en förändring, de ville få demokrati. Det som dock var annorlunda med just de här proteströrelserna och demonstrationerna var att det inte bara var i ett land, utan den spreds i en hel region på grunda av just sociala medier. Det är ett exempel på hur viktigt media faktiskt är för att att sprida nyheter.

Det råder inga tvivel om att att Somalia har brist på både säkerhet och mänskliga rättigheter som till exempel yttrandefrihet. Det svåra är att det hänger ihop så mycket, det blir som en ond cirkel. Hur ska man få säkerhet utan yttrandefrihet? Hur ska man få yttrandefrihet utan säkerhet? För att förändra något måste man ju få göra sin röst hörd, annars är det i princip omöjligt att sprida ett budskap för att skapa förändring. Men finns det ingen säkerhet, som i Somalia, kan man inte göra sin röst hörd utan att riskera hårda konsekvenser som till och med kan vara ens dödsdom. Då är det kanske inte heller så många som vill göra det. Man behöver båda faktorerna för att ha båda faktorerna, vilket gör det hela väldigt svårt.

Frågan är då vad det är som förhindrar dessa friheter och denna säkerheten, Somalia har ju e ny regering nu vilket har gjort många somalier hoppfulla och som säkert kommer kunna bidra med mycket, för trots att det inte var ett fritt val var det en FN-styrd process för att i framtiden kunna ha demokratiska fria val. Men Al Shabaab är kvar och de verkar vara det största hotet och för att ta bort hotet mot invånarna som ständigt finns där är den bästa vägen att gå egentligen att få bort Al Shabaab, frågan är då hur man ska få bort en så stor och mäktig rörelse. Om de närliggande länderna försöker hjälpa Somalia riskerar de ju sin egen säkerhet, Kenya hade till exempel sagt att om situation blir så allvarlig att hela regionens säkerhet riskeras så kommer de inte vara passiva, men då hotar Al Shabaab Kenya istället och säger att de kommer anfalla och förstöra de högsta byggnaderna i Nairobi, Kenyas huvudstad. Ska man då nu ut till andra organisationer som till exempel FN för att få hjälp, frågan är då om det måste lösas med krig? Att förgöra dom?

Med en ny regering ser Somalias framtid ljusare ut, men det lär ta ett långt tag innan Somalia kan bli ett säkert demokratiskt land att leva i.

analysmodell

Publicerad 2012-10-16 10:56:00 i Allmänt,

Det har pågått beväpnade strider i Somalia i snart två decennier, de har inte haft en fungerande regering sedan beväpnade makter tog över makten 1991. Trots en ny regering som nyss kommit genom en FN-styrd process så fortsätter oroligheterna i det instabila Somalia som anses vara ett av världens farligaste länder att vistas i.

En ny president innebar även en ny vändpunkt för Somalia som har varit en av världens mest ökända sönderfallna stater, trots att det inte var ett fritt val var det ett steg mot rätt riktning för att på några års sikt kunna ha ett riktigt fritt val där somalierna får delta, när säkerheten är bättre. Den nya presidenten Hassan Sheik Mohamed har stora förväntningar på sig att kunna bryta de gamla traditionerna av korruption och misskötsel. Men räcker det med en ny president för att förändra ett så osäkert land som Somalia, den militanta islamiska organisationen Al-Shabaab som är en del av Al Qaida kontrollerar fortfarande stora territorium i Somalia och de har även sänt tydliga budskap till den nya presidenten bland annat med två självmordsbombare som sprängde sig själva i luften i huvudstaden Mogadishu knappt 48 timmar efter att presidenten svurits in. Hassan Sheik Mohamed var dock inte förvånad, efter att ha levt i Somalia under alla oroliga år präglat av inbördeskrig, osäkerhet mm. tyckte han att detta var "normalt", det var förväntat och han förväntade sig även mer av det i framtiden.


Varför är Somalia så osäkert? Anledningarna är många och det finns ingen tvekan om att Somalia har haft en jobbig bakgrund. År 1991 störtades Somalias regering, de blev utan en regering, en fungerande polisstyrka och ett nationellt rättsväsen. Ända sedan 1970 har det varit inbördeskrig i Somalia och utöver detta har de även varit drabbade av torka som orsakat svältkatastrofer. Med organisationer som Al Shabaab som styr över stora områden fortfarande finns med i bilden gör det inte bättre eller säkrare för somalierna. Al Shabaab är ansvariga för summariska avrättningar, barnrekrytering, tvångsrekrytering, mord på civila osv. framför allt i områdena de kontrollerar.

Men med en ny regering tycks detta vara Somalias bästa chans på länge att bygga upp landet igen och president Hassan Sheik Mohamad är villig att ta den, såsom de många somalierna i landet och även det flertal somalier som kommit tillbaks till Somalia efter många års exil. Somalierna är hoppfulla om att bygga upp sitt land igen.


Här är en liten analysmodell som jag gjorde om instabiliteten i Somalia som tar upp några av faktorerna:

Demokratiska kriterier del 1

Publicerad 2012-10-08 12:10:00 i Allmänt,

Kriterierna är många för att ett land ska vara demokratiskt. Vissa kanske är viktigare än andra beroende på vilket land det är och hur man prioriterar/värderar. Kraven för en västerländsk demokrati är:

• Yttrande-, tros-, religions-, mötes-, press- och åsiktsfrihet
• Allmän och lika rösträtt i fria, hemliga och regelbundna val till en folkrepresentation (riksdag)
• Flerpartisystem med frihet att bilda nya partier
• Majoritetsprincip i någon form, vid val och riksdagsomröstningar
• Rättssäkerhet

Kollar man enbart på landet jag har valt att inrikta mig på, Somalia skulle jag säga att ett av de viktigaste kriterierna just nu är lika och allmän rösträtt i fria val. Det har gått 45 år sedan Somalia senast hade ett fritt val. Det senaste valet där universitetsläraren Hassan Sheikh Ahmed utsågs till president var en FN-styrd process, men det var inte ett fritt val, folket fick inte rösta. FN tyckte inte att det gick att hålla ett öppet val i Somalia för att säkerhetsläget i landet var för dåligt. I Somalias val var det traditionella klanledare som utsåg 275 stycken parlamentsledamöten, som i sin tur utsåg en ny president och en ny regering. Detta var en slags övergångslösning då FN ansåg att det inte gick att bedriva ett fritt val i Somalia just nu för att senare på några års sikt kunna genomföra ett fritt val.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela