somalia.blogg.se

analysmodell

Publicerad 2012-10-16 10:56:00 i Allmänt,

Det har pågått beväpnade strider i Somalia i snart två decennier, de har inte haft en fungerande regering sedan beväpnade makter tog över makten 1991. Trots en ny regering som nyss kommit genom en FN-styrd process så fortsätter oroligheterna i det instabila Somalia som anses vara ett av världens farligaste länder att vistas i.

En ny president innebar även en ny vändpunkt för Somalia som har varit en av världens mest ökända sönderfallna stater, trots att det inte var ett fritt val var det ett steg mot rätt riktning för att på några års sikt kunna ha ett riktigt fritt val där somalierna får delta, när säkerheten är bättre. Den nya presidenten Hassan Sheik Mohamed har stora förväntningar på sig att kunna bryta de gamla traditionerna av korruption och misskötsel. Men räcker det med en ny president för att förändra ett så osäkert land som Somalia, den militanta islamiska organisationen Al-Shabaab som är en del av Al Qaida kontrollerar fortfarande stora territorium i Somalia och de har även sänt tydliga budskap till den nya presidenten bland annat med två självmordsbombare som sprängde sig själva i luften i huvudstaden Mogadishu knappt 48 timmar efter att presidenten svurits in. Hassan Sheik Mohamed var dock inte förvånad, efter att ha levt i Somalia under alla oroliga år präglat av inbördeskrig, osäkerhet mm. tyckte han att detta var "normalt", det var förväntat och han förväntade sig även mer av det i framtiden.


Varför är Somalia så osäkert? Anledningarna är många och det finns ingen tvekan om att Somalia har haft en jobbig bakgrund. År 1991 störtades Somalias regering, de blev utan en regering, en fungerande polisstyrka och ett nationellt rättsväsen. Ända sedan 1970 har det varit inbördeskrig i Somalia och utöver detta har de även varit drabbade av torka som orsakat svältkatastrofer. Med organisationer som Al Shabaab som styr över stora områden fortfarande finns med i bilden gör det inte bättre eller säkrare för somalierna. Al Shabaab är ansvariga för summariska avrättningar, barnrekrytering, tvångsrekrytering, mord på civila osv. framför allt i områdena de kontrollerar.

Men med en ny regering tycks detta vara Somalias bästa chans på länge att bygga upp landet igen och president Hassan Sheik Mohamad är villig att ta den, såsom de många somalierna i landet och även det flertal somalier som kommit tillbaks till Somalia efter många års exil. Somalierna är hoppfulla om att bygga upp sitt land igen.


Här är en liten analysmodell som jag gjorde om instabiliteten i Somalia som tar upp några av faktorerna:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela