somalia.blogg.se

Somalia grundfakta

Publicerad 2012-09-22 14:38:27 i Allmänt,

Statistik från säkerhetspolitik.se

 

Statsskick: Republik; i verkligheten klanvälde
Huvudstad: Mogadishu 1 663 000 (uppskattning 2010)
Folkmängd: 9 358 602 (2010)
Invånare/km²: 15 (2010)
Andel invånare i städerna: 37 % (2009)
Andel barn som börjar grundskolan: 19 % (2005)
Folkgrupper: Somalier ca 95 %, övriga (bantufolk, araber, swahilier m fl) ca 5 %
Religion: Islam (sunni)
Språk: Somaliska och arabiska är officiella språk. De två största dialekterna av somaliska är maxatire i norr, may i söder; andra större språk är afar och oromo; engelska, italienska, swahili förekommer
Naturlig befolkningsökning: 2,8 % (2008)
Förväntad livslängd: Kvinnor 52 år, män 49 år (2009)
Valdeltagande: Inga allmänna val hålls
Andel kvinnor i parlamentet: 8 % (2007)

 

BNP/invånare: Uppgifter saknas
Andel kvinnor på arbetsmarknaden: 40,9 % (2009)
Andel män på arbetsmarknaden: 59,1 % (2009)
Valuta: Somalisk shilling
Naturtillgångar: Man vet att det finns gips, små mängder av guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, järn, krom, nickel och uran. Ingen utvinning sker dock. Olja och gas tros finnas, men ingen utvinning sker. 
Viktiga exportvaror: Boskap, boskapsprodukter, bananer

 

Somalia är en republik i Afrika som egentligen styrs av klanvälde. Somalia är delat i Somaliland i nordväst som har förklarat sig självständigt, regionerna Puntland och Galmudug i norr som är helt eller delvis självstyrande, och södra Somalia.

De flesta somalier bor ute på landsbygden och vid sidan av Mogadishu som är Somalias huvudstad och största stad finns det bara ett fåtal städer.

 

Samhället präglas mycket av ett klansystem och majoriteten av invånarna hör till någon av de sex största klanerna i landet som är Darod, Issaq, Dir, Hawiye, Rahawein och Digil. Dessa ”klanfamiljer” består av en enorm mängd underklaner. Medlemmarna i en klan anser sig härstamma från en och samma fader. Medlemmarna i en klan förväntas hålla ihop mot den yttre världen, men det betyder i sin tur inte att det håller ihop inbördes.

 

Majoriteten av Somalias befolkning är nomader, det har i sin tur gjort det svårt för barnen att gå i skola. Somalia fick inte ett officiellt alfabet förrän 1972, det följdes av en kampanj för läs- och skrivkunnighet och en åttaårig grundskola skapades. Utbildningsväsendet föll dock samman efter ett långt inbördeskrig förutom ett antal koranskolor. I vissa områden har grundskolor öppnats igen varav några får hjälp av FN, EU och västbaserade hjälporganisationer och även av utländska islamiska grupper.  


Inga allmänna val har hållits i Somalia sen 1960-talet och landet har saknat en fungerande centralregering sen diktatorn Siad Barre störtades. 2004-2012 hade de ett övergångsstyre men de hade bara kontroll över en mindre del av landet liksom den nya regeringen som kommer utses av president Hassan Sheikh Mohamud.

 

Somalias ekonomi präglas mycket av den politiska situationen och att det saknas en fungerande infrastruktur. Statistik om BNP, import och export saknas ofta helt eller är väldigt gamla och den statistik som finns har ofta stora brister. Men boskapsskötsel sägs vanligen stå för 40 % av BNP och 50 % av exporten. Boskapsskötseln är landets viktigaste näring och är även det som sysselsätter 50 % av befolkningen. På grund av dåliga jordar och brist på regn är der dock många bönder som odlar endast för eget bruk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela